Något att leva efter.

Jag både ser och hör från många håll just nu att det jobbas över mycket. Enligt Unionen jobbar landets tjänstemän över 1,5 miljoner timmar i veckan — nästan en hel arbetsdag per person. Och det är ungefär samma siffra över hela landet. Frågan är om verkligen livet är värt det.

Jag sitter inte inne på lösningen för hur vi ska hantera denna obalans i det stora. Men jag har några handfasta tips samt ett slags motto som hjälper att hålla mig på rätt spår i vardagen och vara effektivt i mitt jobb. Kanske finns det någon mer än jag som kan ha nytta följande:

1. Mota Luther i grind. Din egen välvilja och lojalitet kan lätt förvandlas till dina värsta fiender, därför säger jag sällan ja till någonting det första jag gör. Speciellt i vår bransch där man lätt får uppdrag efter uppdrag. Med åren har jag lärt mig att göra orden ”kanske” och ”nej” till mina bästa kompisar. Om jag känner mig inspirerad av något och tror att jag hinner med det säger jag ”kanske… berätta mer… vi kan väl prata om det imorgon”. Känns det lite tveksamt säger jag oftast ”nej, tyvärr… jag hinner inte just nu”.

2. Lugn i stormen. För att skapa lugn i mitt arbete behöver jag stänga av allt runt omkring mig. Samtidigt är det bra att ha dem man behöver som mest på en armlängds avstånd. Allt beror så klart på vad för typ av jobb du själv har, men jag tror att det för ganska många människor är ofruktbart att bara sitta i öppna landskap. För att kunna skapa mer effektivitet på våra arbetsplatser, måste fler av oss eliminera de olika störningsmoment som hela tiden avbryter oss. På vår arbetsplats sitter vi två och två, rygg mot rygg, i små trevliga glaskontor. Det gör att vi får en lagom dos av det sociala och att vi kan hjälpa varandra, men att vi inte blir avbrutna hela tiden. En annan tidstjuv är mobiltelefonen, förmodligen större än de flesta tror. Själv har jag stängt av alla notifikationer — man kan ringa mig och man kan nå mig på jobbmejlen i datorn. Mer än så är inte nödvändigt. Oavsett hur du väljer att göra tror jag det är viktigt att du verkligen hittar en form där sociala medier och annat som stjäl uppmärksamheten inte äger dig — utan tvärtom.

3. Jobba med din kalender! De flesta har idag en digital kalender. En del hatar kalendrar. Må så vara, men jag har ett jobb som kräver struktur. Och det är jag övertygad om att ganska många har. Därför är mitt tips att använda kalendern om du vill få styr på din vardag. Faktiskt både för jobb och privat, speciellt om ni är en barnfamilj. Men vi kan hålla oss till jobbet.

Att använda kalendern som din egen lilla produktionsledningscentral skapar många fördelar. När du skriver in allt du ska göra, ser du direkt effekten av din planering. Jag har lärt mig att de flesta huvudsakliga uppgifter tar minst en timme av ens tid i anspråk, det märks efter att man har gjort misstaget att planera in många 15-minutersuppgifter på hög några gånger för mycket. Så om det ligger en massa uppgifter på varandra vet du direkt att du behöver sprida ut dem. Det värsta som kan hända är att du inte hinner med en uppgift idag, då flyttar du den till nästa dag du har en lucka.

Det låter som ett uppskjutarbeteende, men jag ser det som att du själv inser effekten och resultatet av din planering och produktivitet på ett överskådligt sätt. Detta medför att du själv kan reflektera över hur du planerar och jobbar — men också tydligt rapportera till den som är ansvarig om du behöver planeringsstöd eller om du är överbelastad. Kalendern är en vanesak, som allt annat. En del kommer se det här tipset som en no-brainer, andra kommer undra vad det finns för mening med en enkel kalender när det finns specialbyggda produktions- och projektledningssystem.

Men varför ha ett extra system när alla ändå har en kalender, eller åtminstone förstår hur en kalender fungerar? Dessutom ligger argumentet i just ordet enkelt. På vår arbetsplats delar vi kalendrarna med varandra, vilket utgör ryggraden för ett tydligt och fokuserat samarbete.

4. Livet ska levas. Inte jobbas bort. Låter som en självklar sanning som känns lite provocerande nu när jag skriver. Men för mig är det så viktigt och centralt att jag inte kan understryka det nog. Sova, njuta, vila, röra på sig och kasta sig i havet en gång om dagen — det är inte bara viktigt för att jag ska få vara den människa jag vill och för att leva livet, det hjälper mig att vara bättre också då jag är på jobbet.

Lycka till.
Njut av det nya året så mycket du kan!

Liza Harrsjö

Redovisning

Liza Harrsjö är redovisningskonsult på Resursgruppen i Malmö. När hon inte räknar andras pengar räknar hon gärna inte alls. Liza lever nära havet men framförallt nära familjen.

 

E-post: liza.harrsjo@resursgruppen.se